Fabian Takx

Schrijver, reiziger, journalist, en soms fotograaf. Eén roman, twee reisgidsen, talloze artikelen. Daarnaast vertaler, ‘storyteller’, recensent, eindredacteur en notulist.

Fabian Takx, het vizier altijd op scherp

Eerste creatieve schreden

Op jonge leeftijd wilde ik striptekenaar en schrijver worden. Al op 8-jarige leeftijd publiceerde ik ‘De avonturen van vrouw Holle’ in het Helmonds Dagblad. De heldin van dit verhaal was ontleend aan een sprookje van de Gebroeders Grimm, maar de verwikkelingen ontsproten aan mijn eigen fantasie. De bijgeleverde tekeningen werden helaas niet afgedrukt wegens ruimtegebrek, maar de redactie was zeer enthousiast. Tot vervolgopdrachten is het echter niet gekomen.

Opleiding

Ik deed gymnasium op katholiek internaat Katwijk de Breul in Zeist, waar ik onder handen werd genomen (fig.) door paters jezuïeten. Daarna studeerde ik Algemene Economie en Kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam (dubbel drs. dus).

Eerste roman

In 1996 verscheen mijn eerste en tot dusver enige gepubliceerde roman De conceptie van de bastaard bij Uitgeverij Meulenhoff. Geen bestseller, maar welwillend besproken.

Loopbaan

Al dertig+ jaar ben ik freelance journalist.

In de jaren 1990 was ik in vaste dienst bij De Krant op Zondag (redactie Cultuur) en NieuwsTribune (nu Marketing Tribune). Van 1999 tot 2009 was ik hoofdredacteur van Credits, een prachtig kwartaalblad waarin kunst en creatieve communicatie op verfrissende wijze werden geëerd én gerelativeerd. De meest getalenteerde geesten werkten graag mee: schrijvers, copywriters en artdirectors, fotografen en illustratoren. Een onvergetelijke tijd.

Nu ben ik twee dagen per week in vaste dienst bij dezelfde uitgeverij, Credits Media, waar ik bijdragen lever aan de ‘lifestyle landenbladen’ Leven in Frankrijk, Hollands Glorie en Italië Magazine. Ik ben ook lid van het eindredactie-team. De rest van de week ben ik dus graag beschikbaar voor freelance opdrachten.

Daarnaast mocht ik twee reisgidsen schrijven over Toscane voor uitgeverij Lannoo. De foto’s waren ook grotendeels van mij.